Ett forskningsprojekt om tandutveckling hos barn och ungdomar med sjukdomen osteogenesis imperfecta.
Varje år föds cirka fem barn med en medelsvår eller svår form av osteogenesis imperfecta (OI) i Sverige. Sjukdomen är ärftlig, men även nymutationer är vanliga.
Kännetecken vid OI är benskörhet, skelettfelställningar, kortvuxenhet, hörselproblem, synskador, ledinstabilitet, skelettsmärta samt tandutvecklingsstörningar. Hos cirka 25-50 % av patienterna med OI finns även tandutvecklingsstörningen dentinogenesis imperfecta (DI) som drabbar dentinet (skiktet innanför emaljen) och försvagar samt missfärgar tänderna.
Detta kan i svårare fall leda till omfattande sönderfall av tandsubstans och påföljande infektioner med stor påverkan på barnens livskvalitet.
Syftet med projektet
- att undersöka eventuellt samband mellan tandutvecklingsstörningar och mutationer i de båda kollagen-typ I-generna. Med sådan kunskap har vi förhoppning att på sikt på ett tidigare stadium diagnostisera och bättre planera optimal tandbehandling för barn och ungdomar med OI/DI.
Ansvarig: Kristofer Andersson, leg. tandläkare, ST och doktorand vid avdelningen för pedodonti, institutionen för odontologi, Karolinska institutet, Huddinge